TIRANË– Shumë njerëz i shoqërojnë fishekzjarrët në ditën e Vitit të Ri, por përdorimi i saj ka nisur krejt ndryshe. E dini se si u shpiku fishekzjarre?
Legjenda tregon për një kuzhinier kinez i cili përplaset aksidentalisht në një zjarr gazi, duke prodhuar një flak interesant. Saltpeter, një përbërës në barut, është përdorur ndonjëherë si kripë aromatizuese. Përbërësit e tjerë të barutit, qymyrguri dhe squfuri, gjithashtu ishin të zakonshme në zjarret e hershme.
Megjithëse përzierja djegur me një flakë të bukur në një zjarr, ajo shpërtheu në qoftë se ajo ishte mbyllur në një tub bambu.
Ky zbulim serendipit i barutit duket se ka ndodhur rreth 2000 vjet më parë, me fishekzjarre shpërthyese të prodhuara më vonë gjatë dinastisë Song (960-1279) nga një murg kinez i quajtur Li Tian, i cili jetonte pranë qytetit të Liu Yang në Provinca Hunan. Këto fishekë ishin xhirime bambu të mbushura me barut. Ata u shpërthyen në fillim të vitit të ri për të trembur shpirtrat e këqij.