Kanella- Cinnamomum verum , ose e quajtur ndryshe kanella është një pemë me gjelbërim të përhershëm e cila mundë të arrijë deri në 15 m lartësi
Ajo është me origjinë nga Sri Lanka megjithëse sot kultivohet në të gjitha rajonet tropikale dhe subtropikale të Azisë ku temperatura e ambientit është nga 24-30 C .
Caji nga kanella është një nga mënyrat më efektive për të rregulluar nivelin e sheqerit në gjak duke ndihmuar ne parandalimin e diabetit te tipit 2 . Kanella se bashku me mjaltin ndihmon në parandalimin e sëmundjes së Alzheimerit dhe mund të lehtësojë simptomat e artritit . Një tjetër efekt i kanellës ështyë që ndihmon në përmisimin e e punës së sistemit tretës . Nuk janë të paktë dhe zërat të cilat thonë që kanella përshpejton dobësimin në qoftëse e pini me një lugë mjaltë 30 min para mëngjesit .
Kanella parandalon kancerin duke zvogëluar përhapjen e qelizave të kancerit . Sipas studimeve të kryera ne Universitetin e Teksasit të cilat u publikuan në revistën ”Nutrition and Cancer” u tha se kanella ka probalitet të lartë në parandalimin e kancerit . Ajo përmison dhe gjumin, ngrohni qumështin duke i shtuar një shkop të kanellës, mbulojeni dhe lëreni të qëndrojë 10 min . pijeni te paktën 1 oeë para gjumit .
Kanella është një nga erëzat që përdoret gjërësisht në ëmbëlsira dhe aroma e saj është e pangatërrueshme me asgjë tjeter. sipas një tjetër studimi nga ”Universiteti i Michiganit” zbuloi se ”cinamaldehide” një nga përbërësit kryesorë të kanellës ndikon në qelizat që ruajnë nivelin e yndyrës duke aktivizuar djegien e tyre . Ajo është një antioksidant natyral, i cili stimulon qarkullimin e gjakut dhe lufton kolesterolin.
Recetë : Shtrydhni 2 limonë, shtoni 1 lugë me kanellë, një pluhur për pjekje dhe 2 lugë mjaltë . shtoni 250 ml ujë të vluar . përzieni, lëreni të ftohet dhe përdoreni si ujë për shplarjen e gojës. kanella freskon erën e gojës.