Torta e ftohte Trilece ose ne gjuhen origjinale “Pastel de Tres Leches” e ka marre kete emer pikerisht nga 3 llojet e qumeshtit qe ajo perdor (leche ne spanjisht do te thote qumesht). Egziston akoma konflikti se cili vend e krijoi i pari qe ne vitet 1900. Mendohet te kete ardhur nga vendasit e Nikaraguas apo te Meksikes, por versioni i dyte ka themele me te forta. Kjo embelsire shijohet shume edhe ne Kube, Porto Riko, Guatemale dhe… sigurisht ne Shqiperi!
Hapat
1
KRYER |
Fillimisht ndajme te bardhat nga te verdhat e vezeve. Duhet te kemi shume kujdes qe te dyja te jene ndare ne menyre perfekte, por mbi te gjitha asnje pike nga e verdha te mos jete tek e bardha. Rrahim te bardhat e vezeve me pak kripe derisa te na formohet nje krem i qendrueshem qe nuk bie nga ena, 30 sekonda deri ne 1 minute. |
2
KRYER |
Shtojme sheqerin dhe te verdhat e vezeve duke e rrahur edhe per maksimumi 5 sekonda.
Shtojme miellin dhe pluhurin pjekes te situr dhe e perziejme masen me kujdes me ndihmen e nje spatule ne menyre qe volumi te mos bjere. |
3
KRYER |
Vendosim nje leter furre vetem ne bazen e taves dhe shtojme brumin duke e niveluar mire.
E pjekim pandispanjen ne 180°C per 25-30 minuta, apo derisa te kete marre ngjyre te arte te lehte ne siperfaqe. |
4
KRYER |
Pasi pandispanja eshte pjekur, e nxjerrim nga furra dhe e leme te pushoje 10 minuta. |
5
KRYER |
Nderkohe bashkojme qumeshtin me panen dhe qumeshtin e kondesuar duke i perziere mire me njeri tjetrin. |
6
KRYER |
Nxjerrim pandispanjen me kujdes nga tava dhe e kthejme permbyse, pra pjesa e siperme duhet te jete poshte. Kjo behet per shkak se kjo pjese eshte me e forte dhe duhet te regjet per nje kohe me te gjate ne qumesht. Nese nuk do ta kthenim pandispanjen, atehere do te na rezultonte pjesa e siperme e forte dhe pjesa e poshtme e qullet. |
7
KRYER |
E çpojme siperfaqen e pandispanjes ne disa vende me ndihmen e nje shkopi dhe shtojme 3 llojet e qumeshtit. Ne fillim mund te duket sikur ka shume qumesht, por me kalimin e kohes pandispanja do ta thithi qumeshtin, do fryhet dhe masa do te rezultoje perfekte. |
8
KRYER |
Hedhim siper salcen e karamelit duke e shperndare njetrajtesisht. Sipas deshires mund te bejme dekorin karakteristik te trileçes me pak çokollate te bardhe te shkrire. |