TIRANË- Kush do ta mendonte që një produkt ushqimor qe e shohim ç’do ditë por nuk e përdorim kurrë, do të kishte kaq shumë përfitime në shëndet.
Jemi duke folur për Hirrën,duhet të jetë pjesë e menysë së përditshme nëse intenzivisht merreni me sport, tentoni të humbni në peshë, jeni nën stres apo vuani nga ndonjë sëmundje.
Nëse në shtëpi bëni djathë, kefir apo kos dhe e hidhni lëngun që mbetet pas kullimit, mos e bëni më atë, sepse hirra është një ilaç i lashtë që e ka rekomanduar vetë Hipokrati.
Është menduar se norvegjezet e kanë lëkurën e mrekullueshme falë vetëm kësaj pije. Për shkak të ngjashmërisë me qumështin e gjirit, mund të përdoret si zëvendësim për qumështin në ushqimin.
Hirra në formën origjinale është një lëng që përmban më pak se 1 për qind proteina dhe mbi 93 për qind ujë.Përbërësit e saj kryesorë janë kaliumi, natriumi, magnezi, fosfori, hekuri, zinku, bakri, kobalti, mangani, molibdeni, vitaminat, enzimet e vlefshme dhe aminoacidet.
Njëqind gram hirrë përmbanë vetëm 26 kalori, për këtë është veçanërisht për humbje peshe.