TIRANË– Krishtlindjet janë një nga festat më të shumëpritura nga besimtarët e krishterë në mbarë botën të cilat festohen në datën 24 dhjetor në darkë ose në 25 dhjetor në drekë. Për këtë arsye amvisat dëshirojnë që gatimet e asaj dite të jenë speciale, të bukura dhe të shijshme.
Më poshtë disa nga pjatat kryesore për tryezën e festës së Krishtlindjeve:
ANTIPASTA
Shkopinj me proshutë krudo dhe salcë kosi me arra të cilat mund të shërbehen përpara se miqtë të ulen në tavolinë bashkë me një gotë verë të kuqe.
Pate mëlçie pule me marsala dhe copëza buke të thekura për ata që duan të shtrojnë një drekë të rafinuar.
Vezë greke të thjeshta, shumë të shijshme dhe më e rëndësishmja: mund të përgatiten disa orë përpara darkës (shërbehen të ftohta)
SALLATA
Sallatë kapreze – shumë e freskët, e shijshme dhe me ngjyrat e festave.
PJATA E PARË
Rizoto milanez – një pjatë e parë e thjeshtë, por tepër aromatike dhe me ngjyrë.
Lazanja me perime– sërish një pjatë vegjetariane, në mënyrë që të kihet mundësi të konsumohet edhe pjatën e dytë.
Rizoto me argjinarë dhe proshutë spek.Për ata që synojnë një drekë/darkë të rafinuar, kjo pjatë nuk mund të mungoje në tavolinë.
PJATA E DYTË
Mish qengji me argjinar dhe bizele – një pjatë që tradicionalisht përgatitet për Pashkë, por i përshtatet fare mirë edhe festave të fundvitit.
Rosto derri e mbushur me kërpudha- një nga mënyrat më të shijshme për të gatuar mishin e derrit
ËMBËLSIRA
Tortë profiterol me çokollatë – recetë që kërkon pak angazhim, por rezultati final është i shkëlqyer.
Panetone e Krishtlindjes – për më të durueshmit, pasi koha e përgatitjes së kësaj ëmbëlsire është me të vërtetë e gjatë.
Trungu i Krishtlindjes – një ëmbëlsirë e thjeshtë dhe shumë simbolike për të krishterët.