TIRANË– Udhëtimi në botën e verës sa i bukur aq dhe i mistershëm është. ka kaq shumë lloje të ndryshme vere, të cilat ndryshojnë në shijë, ngjyrë, përbërje dhe erë. Më poshtë do ju listojmë disa mënyra se si ti shoqerojmë verërat me ushqimet përkatëse.
Verërat e athëta shkojnë me perimet si në sallata ashtu dhe të pjekura.
Verërat e ëmbla shkojnë me ushqimet pikante si ato kineze dhe ato thai.
Vera e bardhë është një shoqëruese e mirë e pjatave me bazë peshku si dhe pjatat me makarona.
Vera Rose ose sic njihet ndryshe vera e trëndafilit shkon me ushqimet me shije të pasur si ato mesdhetaore ose ato indiane.
Vera e kuqe e lehtë shkon shumë me pjatat që përmbajnë kërpurdha.
Vera e kuqe e mesme shkonë shumë me antipastat italiane apo spanjolle.
Vera e kuqe e fort shkon me mishrat me shije te fort si mishi i derrit, qengjit si dhe suxhuku.
Një nga ushqimet më të mira për të shoqëruar verën është djathi
Dihet që peshku dhe gjërat e detit shkojnë me verën e bardhë, vetem me një përjashtim nga ana e salmonit dhe tonit të cilët janë të vetmit që mund të shkojë edhe me verë të kuqe si Pinot Noir, Merlot dhe Shiraz.
Nga produktet e mishit derri është ai që bënë përjashtimit duke shkuar me të gjitha verat e kuqe dhe të bardha
Dy nga gjërat më të rëndësishme që duhet të meren në konsiderat për të shoqëruar verën me cokollatën është ngjyra dhe ëmbëlsia. Një nga arsyet që cokollata e errët shkon me verën me ngjyrën e errët është përmbajtje më e lart tanini sesa homologët e tyre, cokollata e bardhë dhe vera me ngjyrë të lehtë
Nga produktet e mishit derri është ai që bënë përjashtimit duke shkuar me të gjitha verat e kuqe dhe të bardha. Verërat kanë “preferencat ” e tyre të shijeve të ëmbëlsirave për të nxjerr më në pahë aromën e vetes dhe shijen