TIRANË– Sallata ruse është një pjatë e ftohtë, tipike e kuzhinës ruse, e njohur në gjithë botën. Një sallatë tipike ruse përmban përmban patate, bizele, karota, ullinj dhe majonezë. Ndërsa nëpër restorante kjo sallatë njeh më tepër përbërës: nuk mungon salçiçja, mishi i pulës etj
Prejardhja- Sallata e famshme ruse është krijuar për herë të parë në vitin 1860, kur belgu Lucien Olivier, një shef kuzhine, e përgatiti variantin origjinal në një restorant luksoz në Moskë. Që nga ajo periudhë, kjo sallatë është bërë tepër e famshme kudo nëpër botë, jo vetëm për shijen që ofron por edhe për përgatitjen e thjeshtë që kërkon
Fillimisht kjo sallatë u njoh me emrin Olivier për shkak të mbiemrit të shpikësit. Por ajo që ende sot nuk dihet mirë, është pikërisht salca që ai e krijonte në fshehtësi. Ishte një salcë krejt ndryshe nga majoneza që sot përdoret gjerësisht. Receta e saj ngelet ende e panjohur, edhe pse një ndihmës i Olivierit tentoi ta vidhte asokohe. Prandaj besohet se shija e sallatës së sotme ruse, nuk është kurrë ajo e sallatës së Olivierit.
Ku përdoret?-Sallata ruse përdoret më së shumti në Bullgari, Serbi, Greqi, në vendet e tjera të Europës Lindore dhe në shumë shtete është një pjatë e rëndësishme për festat e fundvitit. Edhe në Shqipëri, në darkën e ndërrimit të viteve, kjo sallatë po zë gjithnjë e më tepër hapësirë. Në vendin tonë kjo sallatë ka hyrë gjatë kohës së marrëdhënieve të mira mes Shqipërisë dhe Bashkimit Sovjetik. Nga viti në vit, kjo sallatë është bërë e njohur, aq sa sot nuk konsumohet vetëm në raste festash, por edhe në ditë të zakonshme.
Përbërësit
700 gr patate (mesatare)
200 gr karotë
100 gr bizele (të ngrira, të cilësisë së mirë)
1 tufë majdanoz (e grirë hollë)
1 vezë (e zier, e grirë hollë)
10 ullinj (pa bërthamë, te grirë hollë)
1 kastravec (i prerë në copa të vogla)
lëngu i 1 limoni
kripë (aq sa duhet)