TIRANË- Trileçe, ëmbëlsirë me 3 lloj qumështi.
Përbërësit:
- 10 kokra veze
- 10 luge gjelle sheqer
- 10 luge gjelle miell
- 500 ml qumesht panna (psh. hopla)
- 1 l qumesht kutie
- 350 ml qumesht i kondensuar (psh. panda)
- 300 ml karamel i parapergatitur
- pak vaj per taven per pjekje
Udhëzime per pregatitje:
Ndajme te bardhat nga te verdhat e vezeve ne ene te vecanta. Shtojme sheqerin ne enen me te bardhat e vezeve dhe i rahim me mikser derisa te behen marenge. Shtojme te verdhat, te rahura me pare ne enen ku i kemi vendosur, duke i perzier ngadale me te bardhat e vezeve me tel kuzhine. Pasi te lidhen shtojme miellin gradualisht, luge pas luge, duke e perzier me kujdes me qellim qe te mos e humbasim volumin. Taven per pjekje e lyejme me pak vaj dhe e shtrojme me leter kuzhine per pjekje ne menyre te tille qe vaji te mos kete kontakt me embelsiren. E hedhim ne tave masen e pergatitur dhe e pjekim per 5 min ne furre te paranxehur ne 250 grade dhe pasi te jete pjekur siper e ulim graden e furres ne 150 grade dhe e leme te piqet edhe per 10 min te tjera. Nderkohe pergatisim perzierjen me 3 llojet e qumshtit: hedhim qumshtin panda ne nje ene per perzierje dhe shtojme qumshtin e kutise. I perziejme derisa te tretet qumshti panda. Me pas shtojme qumshtin panna dhe masa eshte gati. E heqim pandispanjen nga furra, e kthejme ne nje tave tjeter ne menyre qe ti heqim letren dhe e leme te ftohet. Pasi ftohet e presim ne sa cope te deshirojme dhe i hedhim perzierjen e qumshtit dersa ta absorboje te gjithen. E lyejme siper me karamelin e parapergatitur.
Pergatitja e Karamelit:
Perberesit:
- 150 gr sheqer
- 2 luge uje
Pergatitja:
Vensosim ne nje tigan te thelle ose tenxher sheqerin dhe 2 luge uje. e gatuajme me zjarr te forte duke e perzier shpesh me nje luge druri. Kur sheqeri fillon dhe kristalizohet ulim flaken dhe vazhdojme ta perziejme me luge druri deri sa te karemelizohet komplet. e leme te ftohet, dhe me pas e kemi gati per tu perdorur ne rastin e mesiperm.